*****AGROforum*****
Poštovanje!

Drago nam je što ste odlučili postati član našeg foruma i želimo Vam ugodno druženje!Pozzz!''Vaš *****AGROforum*****''
ULJANA REPICA

Go down

ULJANA REPICA

Postaj by pege25 on pon 20 svi 2013, 10:59

ULJANA REPICA

[You must be registered and logged in to see this image.]Uljana repica

Sinonim: -; Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape; Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim);

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 % i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u industrijske svrhe. Ulje sadržava veliku količinu eruka kiseline (do 50 %) koja nema hranjive vrijednosti, a štetna je za zdravlje. Selekcijom se uspio dobiti sortiment s neznatnim sadržajem te kiseline, pa se ulje tako može koristiti u prehrani bez da je štetno za zdravlje. Počinje cvjetati rano u proljeće, a cvatnja traje 20-ak i više dana.

Morfološka svojstva


Gnojidba uljane repice

Proizvodnja uljane repice - kako biti što uspješniji?
Korijen je vretenast, osrednje razvijen i razvija se u plićem dijelu oraničnog sloja tla. Stabljika je uspravna, zeljasta, dlakava, razgranata, plavkasto-zelene boje i visoka oko 1,5 m. Donji listovi imaju peteljku i plojku, a gornji nemaju peteljku, obrasli su oko stabljike i imaju dlačice. Cvijet se nalazi na stabljici i na postranim granama i žute je boje. Plod je 5 – 10 cm duga komuška. Sjeme je sitno i okruglo, tamno-plavkaste boje. Masa 1 000 sjemenki iznosi 4 – 6 grama.

Agroekološki uvjeti

Temperatura

Najbolje uspijeva u umjereno toplim i umjereno vlažnim područjima. Minimalna temperatura za klijanje inosi 3 – 5 °C, a optimalna 25 °C. Prilično je otporna na niske temperature, osobito ako je pravodobno zasijana i do zime se dobro razvila. Može izdržati temperature i do -10 °C, a pod snijegom i do -20 °C.

Svjetlost

Uljana repica je biljka dugoga dana, treba dosta svjetlosti što joj se može osigurati dobrim i pravilnim sklopom i rasporedom biljaka.

Voda

Ima velike potrebe za vodom. Najviše vode treba u vrijeme intezivnog porasta. Repica vrlo rano kreće s vegetacijom i dobro koristi jesensko-zimsku vodu akumuliranu u tlo, zato joj rijetko smetaju suše.

Tlo

Tlo treba biti plodno, dobre strukture i imati dobra vodo-zračna svojstva. Bolja su tla bogatija kalcijem, pa je najpovoljnija slabo kisela, neutralna ili slabo bazična reakcija tla.

Agrotehnika

Plodored

Uljanu repicu treba obvezatno uzgajati u plodoredu jer ju napadaju brojni štetnici i bolesti. Sije se vrlo rano, pa se pretkultura mora rano požeti da se osigura potrebno vrijeme za obradu tla i sjetvu uljane repice. Takve pretkulture su strne žitarice (ječam, pšenica), rani krumpir, grašak za zrno i rane krmne kulture.

Obrada tla

Obrada tla ovisi o pretkulturi. Tla se plitko oru (oko 10 cm dubine), drljaju i ravnaju valjcima da se sačuva voda u tlu, izmrvi tlo i djelomično poravna. Drugo oranje izvodi se početkom kolovoza, najmanje 15-ak dana prije sjetve, da se tlo može slegnuti. Zatim se tlo tanjura radi usitnjavanja i pred sjetvu prolazi se sa sjetvospremačem.

Gnojidba

Uljanoj repici potrebno je mnogo kalcija, pa se u ljetnom oranju ili pri oranju strništa dodaje određena količina vapna. Gnojidba se određuje na temelju plodnosti tla i planiranog priroda. Na osrednje plodnim tlima potrebno je osigurati oko 120 kg/ha dušika, 80 – 100 kg/ha fosfora i 130 – 150 kg/ha. Polovicu fosfornih i kalijevih gnojiva i do 20 % dušičnih gnojiva zaorava se predsjetvenim oranjem. Druga polovicu fosfornih i kalijevih gnojiva 1/3 dušičnih gnojiva dodaje se u pripremi tla za sjetvu, a ostatak u prihrani.

Sjetva

Uljana repica je ozima kultura koja se najranije sije. Optimalan rok sjetve je pri kraju kolovoza i početkom rujna. Sije se sijačicama u redove na dubini 1 – 2 cm i međurednom razmaku od oko 20 – 25 cm.
Linijski kultivari siju se u sklopu oko 100 biljaka/m2, a sintetski oko 80 biljaka/m2. Za postizanje takvog sklopa potrebno je oko 8 kg/ha sjemena, a to ovisi o klijavosti i čistoći sjemena, masi 1 000 sjemenki i gustoći sklopa.

Njega usjeva

Uljana repica brzo raste, pokriva tlo i guši korove, pa je moguće izbjeći primjenu herbicida. Prihrana se izvodi jednokratno i to u samom početku proljetnog porasta (krajem veljače ili početkom ožujka).

Žetva

Problem pri žetvi je u tome što uljana repica nejednolično i dugo dozrijeva, a zrele komuške lako pucaju i sjeme se osipa. Žetva treba započeti kada se lišće suši, stabljika mijenja boju u žućkastu, a komuške poprimaju žutosmeđu boju i pucaju. Da bi se izbjegli, odnosno smanjili gubici, primjegava se desikaciji 7 do 10 dana prije žetve. Desikacija se provodi totalnim herbicidima kako bi se prekinula vegetacija, izjednačila zrioba, smanjilo pucanje komuški te olakšala i ubrzala žetva.
Nakon žetve sjeme uvijek ima više vode, pa ga treba sušiti na manje od 8 % vode, da bi se moglo čuvati. Prirodi uljane repice kreću se između 2 – 3 t/ha, ali dobrom se agrotehnikom mogu povećati na 3 – 4 t/ha.


Uljana repica - Sorte (73)

AVISO
BALDUR
BIENVENU
CHAGALL
COURAGE
DARMOR
DIGGER
ELVIS
ES HYDROMEL
ES NEPTUNE
EXAGONE
EXCALIBUR
EXOTIC
GÓRCZANSKI - eng: BRILLAND;
HERKULES
HONK
JET NEUF
JIMMY
JUNO
KOMANDO
LIPRIMA
MILENA
MOHICAN - eng: INDIAN;
NAVAJO
NK AVIATOR
NK CARAVEL
NK KARIBIK
NK PETROL
NK SPEED
NK TEHNIC
OASE
ONTARIO
PR44D06
PR44W22
PR44W29
PR45D03
PR45D05
PR46W09
PR46W10
PR46W14
PR46W15
PR46W20
PR46W21
PR46W24
PRIMOR
R-51
RALLY
RAMIRO
REMY
RICCO
ROBUST
RODEO
ROYAL
SAMMY
SAMURAI
SANSIBAR
SISKA
SITRO
SMART
SW GOSPEL
TANDEM
TASSILO
TAURUS
TITAN
TOCCATA
TOMMY
TRAVIATA
TRIANGLE
TRISTAN
TURAN
VANESSA
VECTRA
Đerdan

_________________________________________________
Pege care [You must be registered and logged in to see this image.] čestitam ti postao si admin [You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]

Uspješan muškarac je onaj koji zaradi više nego što žena može potrošiti
Uspješna žena je ona koja nađe takvog muškarca......Hvala vam što ste član AGROforuma.....

_____________________________________________________________________________________________
avatar
pege25
Administrator
Administrator

Član od : 25.11.2011
Lokacija : Valpovo

http://agro.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.